A tökéletes kanapé kiválasztása

A tökéletes kanapé kiválasztása

Az olyan termékek kiválasztása, melyet hosszú évekre vásárolunk mindig sokkal nehezebb, mint letenni a voksunkat egy ruhadarab vagy az esti vacsora helyszíne mellett. A kanapénk hosszú évekre az életünk részévé válik, ezért már sokszor előzetesen tájékozódunk, de sok kérdés csak akkor merül fel, amikor már az üzletben állunk tanácstalanul, hogy melyik is lehet az igazi…

euforia.jpg

Lássuk akkor milyen szempontokat fontos figyelembe venni, mielőtt döntenénk:

Az első és egyik legfontosabb: Tetsszen!

A kanapénkat ( jó esetben ) évekig használjuk, kerülgetjük, nézegetjük, tehát fontos, hogy olyat válasszunk, amely formára, színre, designra elnyerje tetszésünket. Ne alkudjunk meg csak azért, mert éppen csak abból a formából, vagy abból a színből van készleten. Ezt hosszú időre vásároljuk, szóval legyen türelmünk kivárni a 4-6 hetes gyártási időt, hogy azt kapjuk amit igazán szeretnénk. A boltokba való belépéskor hirtelen rengeteg szín és forma tárul elénk, nyugodtan nézzünk körbe, majd ha meg van a modell, érdeklődjünk milyen extrákkal, pl.: kinyitható fekvőfelület, ágyneműtartó, stb., vagy milyen fajta kárpitokkal rendelhető. Sokszor a legegyszerűbb, ha semleges, egyszínű kárpitot választunk az könnyen beilleszthető bármilyen otthonba, és párnákkal, függönyökkel egyéb dekorációs eszközökkel is feldobhatjuk a szobát később.

 

Komfort

A kiválasztott modellt mindig próbáljuk ki, üljünk rá, ha esetleg módunkban áll el is heveredhetünk rajta. Fontos, hogy figyelembe vegyük az ülés mélységet, a háttámlát, nem magas, vagy alacsony-e, a fejtámlákat, azoknak állíthatóságát, stb. Természetesen mindenkinek más az ami kényelmes így ilyenkor magunkra hallgassunk, ha túl puhának érezzük akkor az a későbbiekben a hát, vagy derékproblémákkal küzdőknek kényelmetlenné válhat. Gondoljuk végig milyen célra vásároljuk, ha esetleg vendégek elszállásolása esetén is használjuk, akkor fontos a fekvőfelület mérete, minősége, mennyire egyszerű kinyitni, összecsukni. Ilyenkor az sem árt, ha esetleg egy ágyneműtartó résszel is fel van szerelve, hogy még egyszerűbb legyen a vendéglátás.

 

Tehát fontos végiggondolni a kényelmi szempontoknál milyen célra használjuk, esetleg olyan helyre kerül ahol napi használatban van mint kanapé esténként pedig hálószobabútorként funkcionál, akkor mindenképp egy masszívabb terméket válasszunk. Ha esetleg még kisgyermek vagy háziállat is használja majd a bútort, akkor azt is figyelembe kell venni. Merjünk kérdezni az eladótól az alapanyagokról, a textilekről, a választható extra funkciókról és mindenképp mondjuk el neki pontosan kik és milyen célra használják majd.

 


 

 

Méret a lényeg

 


Mielőtt útnak indulnánk mindenképp mérjük le pontosan mekkora hely áll a rendelkezésre. Ha esetleg ki szeretnénk nyitni, ágyfunkcióval ellátni van-e elég hely erre. Fontos, hogy mellette kényelmesen tudjuk közlekedni, ne kelljen a falhoz dörgölőzni, vagy hasunkat behúzni, hogy el tudjunk menni mellette. Legyen elég tér, inkább válasszunk valamivel kisebbet, mint ami épp elfér. A bútorüzletek nagy kiállítótérrel rendelkeznek, melyben sok hasonló bútor található, ez megtévesztheti az agyunkat kisebbnek tűnhetnek, mint amekkorák valójában. Nézzük meg a kiírt méreteket, vagy kérdezzük az eladókat, de az sem baj, ha van a zsebünkben egy centi.


 

 Kardinális kérdés: bútorszövet

 


A rossz textilválasztás a legkényelmesebb, legdesignosabb formájú, legjobb minőségű kanapét is a világ legrosszabb garnitúrájává teheti. Ne nagyoljuk el és ne ezen spóroljunk, mert könnyen visszaüthet. Ha túl világosat választunk, amin könnyen látszik a kosz, ha macskánk van és kihúzza a szálat az anyagból, vagy ha kisgyermekünk van aki összekeni valamivel és ezeket nem tudjuk kivédeni akkor elkezdjük különböző pokrócokkal párnákkal takargatni a fürkésző tekintetek elől. Így hiába választottuk gyönyörű bútort semmit nem tudunk élvezni belőle. Válasszunk az igényeinknek megfelelőt.

visual_2017_a_6555187_ret.jpg


 

Idomok

 


A méret mellett fontos a formavilág. Manapság nagyon sok megoldás közül választhatunk. Lehet két vagy több személyes, L-alakú, U-alakú, kerek, négyzetes, téglalap, vagy akár ovális. Mindennek csak pénztárcánk, vagy ízlésünk szabhat határt. Fontos tudni, hogy nem minden forma választható, vagy komfortos minden méretben. ha nekünk például az U-alakú forma tetszik akkor számolnunk kell azzal, hogy ennek a kialakításnak, hogy kényelmi szempontokból is megfelelő legyen az az ára, hogy minimum 3,5 méter helyre van szüksége. Természetesen a legtöbb gyártó vállalja, hogy csökkentett méretben készíti el, viszont akkor a komfort rovására mehet. Előfordulhat, hogy már nem tudunk betenni az U formába egy dohányzó asztalt, mert nem fér el a lábunk tőle. Tehát mindenképp legyünk tekintettel a választásnál a helyiségben felhasználható térre is.


 

Trendek

 


Minden időszaknak meg vannak a maga színei, mintái, amik akkor a legmenőbbek. Sokszor ennek hatására vásárolunk, mondjuk most éppen türkiz színű kanapét, mert az trendi. Aztán hazaérve látjuk, hogy a többi bútor, dekoráció közül igen csak kilóg és rájövünk, hogy most a többi berendezést is cserélhetjük, hogy szép összhatást érjünk el.


 

Alacsony kontra magas

 


Sokszor apró dolgokat nem veszünk figyelembe, mert elragad bennünket a vásárlási hév és a sok szép termék a bemutatóteremben. Apró részlet ám mégis fontos kérdés a fejtámla. Könnyen okozhat nyakfájást, majd később a beállt izmok miatt fejfájást egy nem megfelelő magasságú fejtámla. Üljünk rá a kanapéra dőljünk hátra és vizsgáljuk meg elég támasztékot ad-e. Sok esetben már lehetőség van állítható fejtámlák beépítésére is.


 

Legyen szép is meg olcsó is meg persze jó is…

 


Az ár igen kardinális kérdés. Nyilván mindenki a pénztárcájához mérten tud választani, de ha lehet inkább ne ez alapján kössünk kompromisszumot. Sokszor előfordul, hogy megvásárolunk egy nagyon jó áron kínált ám silány minőségű kanapét, mert szép a design, de két év múlva már észrevesszük, hogy teknős a szivacs, kiáll a rugó, kibolyhosodott vagy kiszakadt a szövet, pedig mindent rendeltetésszerűen használtunk. Ilyenkor kezdődik a kálvária felújíttatni vagy újat venni? Persze mindemellett rájövünk, hogy ha annak idején csak egy kicsit többet költöttünk volna, rá akkor még lenne legalább 8 évünk, hogy ezen gondolkozzunk. Jó, olcsó és szép általában nem együtt járnak, szóval inkább vásároljunk később, vagy részletre, de jobb minőséget.


 

Díszpárna? Puff? Jöhet!

 


Általában a nők szokása telerakni a kanapét mindenféle díszpárnával. Sok esetben nagyon fel tudja dobni az adott bútordarabot, így nem árt, ha mindjárt az üzletben érdeklődünk erről a lehetőségről. A későbbiekben nehéz lehet ugyanazt a bútorszövetet beszerezni, arról nem is beszélve, hogy a textilgyártás során ugyanazon textiltekercsek között árnyalatnyi különbségek lehetnek. Szóval ha most vásárolunk kanapét és mondjuk fél év múlva szeretnénk egy fotelt nem biztos, hogy színárnyalatban pontosan ugyanaz lesz még akkor sem, ha ugyanaz a gyártó. Ezzel érdemes előre számolni.

kepatmeretezes_hu_landform_005.jpg


 

Döntés? Ne azonnal!

 


Ha minden oldalról megvizsgáltuk a lehetőségeinket, de még bizonytalanok vagyunk, akkor ne vásároljunk! A bútort nem két hétre vesszük, hanem évekre. Fontoljuk meg döntésünket. Ne hagyjuk, hogy elvigyen a hév, mert épp akciós, vagy minél előbb szeretnénk berendezni a lakást. Inkább járjuk körül még egyszer.


A döntésekben segítségünkre lehetnek lakberendezési programok, vagy olyanok melyekkel a bútorszövet kiválasztása lehet könnyebb. Ebben segítség lehet a kanapéöltöztetőnk!


 

Friss hírek, aktualitások és akciók

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb hazai és nemzetközi hírekről, eseményekről, kivételes akciókról!