Ismered a kanapé érdekes történetét?

Ismered a kanapé érdekes történetét?

A kanapé minden bizonnyal egyike kedvenc bútorainknak. És ez nem véletlen, hiszen az otthon töltött időnk nagy részét a kanapén kényelmesen ülve vagy elheveredve töltjük. Barátaink, párunk, családunk vagy akár házi kedvenceik társaságában a kanapé sokkal többet jelent számunkra, mint egy egyszerű bútordarab, hiszen lehetővé teszi számunkra, hogy élvezzük a mindennapok által nyújtott élményeket, vagy a bizalmas, vagy nagy pillanatokat.

 
 

De ismeri a kanapé történetét? Tudja azt, hogy milyen fontos bútorrá vált az elmúlt 100 év alatt?

Nos, a legenda szerint, mindezt a manapság is élvezett kényelemet a régi idők arab szultánjainak köszönhetjük. Ők voltak az elsők, akik ezt a bútordarabot használták, mégpedig trónként. Az akkoriban használatos székekkel ellentétben párnákkal és szövetekkel díszítették, hogy kényelmesebb legyen. Bár létezik egy másik elmélet is, mely szerint az ókori Egyiptomban is már használtak egy kanapéhoz hasonló bútort, de nem volt olyan kényelmes és pihenésre alkalmas, mint az arab szultánok által használt társuk.

Azonban a rómaiak voltak akik új használatot adtak a kanapénak. Az ókori Rómában tricliniumként ismert étkezőkerevet az étkezőben állt, és csak a felsőbb osztályba tartozó férfiak heveredhettek el rajta étkezés közben, hogy kényelmesen beszélgethessenek, vagy fogadhassák vendégeiket. A rabszolgák, nők és gyermekek nem élvezhették ezeket a kiváltságokat. Szerencsére mindez mára már megváltozott!

Ilyen előzmények után a kanapén egy olyan luxuscikké vált, amely kizárólag a szerencsés és gazdag emberek számára volt elérhető. Ám az ipari forradalom népszerűvé és a nyugaton kialakuló középosztály számára is elérhetővé tette ezt a bútordarabot.

 

Ettől kezdve a kanapé valamennyiünk számára elengedhetetlen bútorrá vált és kiemelkedő helyet foglal otthonunkban, nemcsak a nappaliban, hanem a szobákban, a teraszon és a kertben is. Ez olyannyira igaz, hogy a kanapé központi helyet foglal el számos mitikus film, vagy sorozat jeleneteiben, ahol a cselekmény e bútordarab körül bontakozik ki.

Megemlíthetnénk akár több száz példát is, de csak a számunkra legkedvesebbeket fogjuk felhozni. Természetesen fel kell idéznünk a híres Simpson család kanapéját ahol Bart, Lisa, Homer és az egész család összegyűlik, hogy tévét nézzék. Vagy megemlíthetjük azt az összetéveszthetetlen narancssárga kanapét, mely a halhatatlan Jóbarátok sorozat Central Park-i kávézójában volt, ahol a sorozat főszereplői mindig találkoztak. Vagy beszélhetnénk a „Egy rém rendes család” mintás, az akkoriban sok ezer amerikai otthonban annyira divatos kanapéról is, vagy láthatjuk, hogy az Agymenőkben szereplő Sheldon Cooper számára is milyen fontos a kanapé elhelyezkedése a lakásban.

A kanapénak és a kanapén történő eseményeknek akkora sikere van, hogy néhány TV shownak köszönhetően a híres személyiségek magánügyeiket és titkaikat ezen a bútordarabon osztják meg a nézőkkel. A műsorvezetők és vendégeik kényelmesen elhelyezkednek a kanapén és így közelebb kerülnek a közönséghez, egy bensőséges és nagyon személyes környezetet teremtve. Politikusok, énekesek, színészek, írók és az újságírók nézők millióival osztották meg így lelküket feltárva problémáikat. Mert szeretjük, ha mások beszélnek saját életükről, ennek nagy sikere van, nem tagadhatjuk… Ha belegondolunk, hány intrikát, történetet és rejtélyt leplezhetnének le kanapék, ha tudnának beszélni? Az olyan kanapék, mint amelyik a Fehér Ház ovális szobájában áll, vagy Marilyn Monroe karosszéke, vagy Kurt Cobain kanapéja, nem igaz?

    

Friss hírek, aktualitások és akciók

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb hazai és nemzetközi hírekről, eseményekről, kivételes akciókról!