Lakásod dekorálása szövetekkel: könnyebb, mint gondolnád!

 Lakásod dekorálása szövetekkel: könnyebb, mint gondolnád!

A különböző textilek egyszerű megoldást adnak arra, hogy kicsit feldobd az otthoni légkört. Nagyon széles a választék már a különböző textúrák és mintázatok között, sőt még alapanyagok szerint is válogathatsz. A gyártásban egyre fontosabb szerepe van a környezettudatosságnak így ha te is nagy gondot fordítasz erre akkor ennek megfelelő kárpitokat is szép számmal találsz már.

A textilek előnye, hogy az átalakítások nem igényelnek nagy rombolást, sok időt, vagy nagy erőfeszítést. Kellő adag fantáziával és némi kézügyességgel te magad is könnyedén megoldhatod. Beszerzésük egyszerű, minden nagyvárosban találsz lakástextil, méteráru, vagy bútorszövetekkel foglalkozó üzleteket ahol már csak a bőség zavarát kell legyőznöd. Nincs másra szükséged csak egy centire ollóra és varrókészletre.

Manapság nagyon trendiek a tökéletesen díszített terek, például Zen színekkel és geometrikus formák keveredésével összeállított berendezés, így a nagy kontraszt miatt teljesen új hangulatot életet teremtenek lakásunkban.

Fontos, hogy azt mindig vegyük figyelembe, hogy a tér összehangolt legyen, tehát ne várjunk néhány díszpárnától és egy új lámpaernyőtől nagy változást. Próbáljunk minden a szobában található dekorációs terméket összehangolni a többivel legyenek esetleg visszatérő motívumok, vagy azonos színárnyalatok, hogy egymáshoz jól illeszkedjenek és egy egységet mutassanak.

 

 

Amennyiben a függönyeinket is cserélni kívánjuk, elsőként azt kell szem előtt tartanunk, hogy a felhasznált szövetek mennyire fényáteresztőek. Nagy befolyása van a helyiség hangulatára, ezért gondoljuk végig, hogy mekkora az a fénymennyiség, amit be szeretnénk engedni a szobába. Arról se feledkezzünk meg, hogy ha elhúzható, félreköthető függönyt szeretnénk akkor az ráncosodni fog, ezt vegyük figyelembe az anyagválasztásnál. Fontos, hogy legyen szép esése és az anyagvastagságot is figyelembe kell venni.

 

 

Akár csak az új függönyök esetében egy új formájú kanapé, vagy egy jól megválasztott bútorszövet is nagyon fel tudja dobni a lakást. A kárpitos bútorok esetében, legyen az fotel, ülőgarnitúra, vagy csak egy puff törekedjünk arra, hogy ne csak a már jól megszokott unalmas színekkel és operáljunk, merjünk új árnyalatokat kevésbé pasztell vagy visszafogott színeket választani, legyen a bútor a szobánk koronája ami vonzza a szemet. Válasszunk rá bátran mintás bútorszöveteket, esetleg ugyanabban a színárnyalatban többféle mintát, vagy ugyanazt a mintát más színekben. Próbáljunk meg szimbiózist teremteni a különböző bútordarabok vagy kiegészítők között. Sok esetben használhatunk bútorszövetet dekor-,vagy sötétítő függönyként is, sok esetben ezeknek a textileknek a bal oldala is szépen ki van készítve így mindkét irányból szép lesz. Ezzel még nagyobb harmóniát alakíthatunk ki. Függönynek való anyagot viszont semmiképp ne használjunk bútoron! A nem megfelelően strapabíró, vagy tisztítható anyag használata miatt hamar tönkremehet a bútor és nem is nyújt szép látványt.

 

 

Szerencsére már sok olyan bútorkárpitot találunk aminek igen magas a kopásállósága, és könnyen tisztítható. Ezek közül is fontos megkülönböztetni melyik könnyen tisztítható, melyik szennytaszító, melyik vízlepergető és melyik az ami csak vízzel is tisztítható. A csak vízzel tisztítható bútorszövetek között is jelentős különbségek lehetnek. Például az Aquaclean technológia esetében nincs időkorlát sem a foltok tisztíthatóságát illetően. Az sem baj ha később vesszük észre, hogy a gyerek zsírkrétával összekente vagy leborítottuk vörösborral. Természetesen sok megoldás és technológia létezik erre a problémára érdemes utánaolvasni melyeket ajánlják leginkább.

A gyártók technikai információkat fel szokták tüntetni a katalógusok mintasálak hátulján, de a weblapokon is tájékozódhatunk. Érdemes jól elolvasni a tisztítási utasításokat, mert különben könnyen bajba kerülhetünk, ha nem megfelelően kezeljük az anyagot.

Párnáknak érdemes lehúzható huzatokat varrni és oda olyan bútorszövetet választani, ami mosható akár mosógépben is. Ezek könnyen koszolódnak és ami egykor dekoráció volt könnyen el is csúfíthatja a bútort. Ha karfás ülőgarnitúránk van akkor a karfák illetve a fejtámlák vannak leginkább kitéve az elzsírosodásnak. Ezekre a területekre érdemes erősebb, magasabb kopásállóságú, illetve jól tisztítható szöveteket választani. Természetesen egy idő után ha nem takarítjuk kellő rendszerességgel akkor ezek a textilek is elszíneződhetnek a használat során.

Amennyiben kültéri bútorokról van szó, érdemes a dekorációs anyagoknál arra is figyelni rendelkezik-e UV védelemmel, vízlepergető hatású-e, illetve miként kell felület kezelni, hogy ezen tulajdonságai meg is maradjanak. Vannak kimondott kültérre használható dekoranyagok, ezeknek olyan a kialakítása, hogy jól bírja az időjárás viszontagságait is.

Friss hírek, aktualitások és akciók

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb hazai és nemzetközi hírekről, eseményekről, kivételes akciókról!