Bőr? Műbőr? Szövet?

Bőr? Műbőr? Szövet?

 Miként válasszak a különböző bútorszövetek között?

Akár kanapét, akár fotelt, puffot, vagy éppen sarokgarnitúrát választunk elsőre mindig a formáját, a kényelmi szempontokat, designt nézzük meg először. Amikor ezzel meg vagyunk, akkor kezdünk keresgélni a bútorszövet választék között. Ezt sokszor nem tartjuk annyira fontosnak, mint azt, hogy milyen formájú a bútor, pedig nagyon sok múlik a jó szövet választáson. Egy jó bútorkárpit növelheti az adott garnitúra élettartamát egy rossz pedig nagyon le is csökkentheti. Ezek a termékek pedig tartós fogyasztási cikkek vagyis, szeretünk hosszú évekre választani belőlük. A bútorszövet kiválasztásának is nagy figyelmet kell szentelni.

 

 

Elsőként fontos meghatározni, hogy milyen területen használjuk az adott bútordarabot. Ez kávézó, étterem, szálloda, vagy saját otthonunk. Más-más teherbírásnak és kialakításnak kell megfelelnie minden esetben. Ha ezt meghatároztuk, akkor tudjuk, hogy ki fogja használni és milyen igénybevétellel. Ha egy gyorsétkezdébe keresünk bárszékeket, akkor magas kopásállóságú, könnyen tisztítható textilt válasszunk, de ha otthonra a vendégszobába szeretnénk egy fotelt beállítani, amit ritkán használunk akkor nyilván egy sokkal kényesebb, de designosabb vagy szebb textilt is választhatunk magas árkategóriákból is akár.

Milyen  anyagösszetételű bútorszövet típusok vannak?

Különbségek vannak textúrában, anyagösszetételben, tisztíthatóságban, tapintásban és designban is. Mindig attól függően válasszunk, hogy milyen célra, kinek, milyen használatra és milyen feltételekkel kell.

Bőr kontra műbőr

Ez a kérdés mindig is nagyon megosztó volt. Személy szerint én egyiket sem javaslom, ha mégis akkor csak korpuszra, de ülő vagy fekvő felületre nem, mert nem túl kényelmes, mert télen hideg, nyáron meg beleizzad az ember.

A bőr nagyon mutatós és elegáns tud lenni, de csak addig szép, amíg karban van tartva. Folyamatosan ápolni kell, de a tisztítása meglehetősen egyszerű. A bútor előállítási költségei nagyon megnőhetnek, mert az anyagból fakadóan lehetnek benne hibák, így sokkal nehezebb szabni és a bútort összeállítani belőle, illetve amúgy sem olcsó alapanyag. Jóval nagyobb anyagmennyiségre van szükség. Ezen kívül fontos tudnunk, lévén, hogy természetes anyagról van szó színárnyalatban bőven lehetnek a gyártók termékei közt eltérések. De természetesen, ha elegáns bútort szeretnénk, tárgyalót, vagy irodát dekorálunk akkor a bőrfotel elengedhetetlen.

 tanning_007_1.jpg

A műbőr esetében egy szintetikus anyagról beszélünk, majdnem ugyanannyi, ( ha nem több ) ápolást igényel, mint a rendes bőrgarnitúra. A nem ápolt, vagy nem megfelelően tisztított műbőr garnitúra kirepedezhet és elkezdhet leválni az anyag felső rétege. Ennek általában a nem megfelelő kezelés az oka. A műbőrök előállításánál sok vizet használnak fel és olyan ragasztóanyagot, melyet az alkoholos vegyületek oldhatnak. A tisztításnál figyelni kell arra, hogy az eszköz, vagy a vegyszer, amivel törölgetjük, ne tartalmazzon alkoholt, így nem tanácsos nedves törlőkendőket vagy alkohol tartalmú tisztítószereket alkalmazni. Ami viszont nagy előnye lehet a műbőrnek az a hatalmas színskála amit létre lehet hozni belőle. Itt aztán kedvünkre válogathatunk az ezüst vagy éppen a pink, a lakkozott a szegett, vagy a kígyóminta közül. A lehetőségek tárháza határtalan, főleg ha valami extravagáns helyet szeretnénk.

 tanning_2.jpg

Egyéb textilek

A különböző bútorszövetek előállításánál, eltérő szintetikus anyagokat használnak a leggyakrabb a Lycra, a nylon, vagy a poliészter, akrill, vagy poliakrill. Ezen anyagok felhasználása lehetővé teszi, hogy egy sokkal, kellemesebb tapintást hozzanak létre. Ezen kívül könnyen festhetőek, tehát hatalmas színskálában állhatnak rendelkezésünkre. Tartósabbak is, mint a bőr, mivel a szintetikus anyagoknak összetételüktől és szövésüktől függően sokkal jobb lehet a kopásállósága, tartóssága, és könnyebben tisztíthatóak is.

 

 

Ezen kívül használnak természetes szálakat is az anyagokban mely lehet növényi vagy állati eredetű, például len, pamut, vagy gyapjú. Természetesen minél több ilyen eredetű szál van benne annál magasabb lesz a bekerülési költsége, ám finomabb a tapintása, és sokkal rugalmasabb, jobban ellenáll a dörzsölődésnek. A tisztíthatóságot tekintve minél kevesebb benne a természetes anyag annál könnyebb kitakarítani az esetleges foltokat. Természetesen erre már különböző technológiák is kifejlesztésre kerültek.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően sokféle szálkombináció létezik, melynek köszönhetően rengeteg féle anyagból választhatunk. Ha egyszerűbben kezelhető bútort szeretnénk akkor mindenképp bútorszövetet válasszunk. Ezek közül már nagyon sok olyan van ami vízlepergető, vagy éppen UV álló, ha kültérre szánjuk, de szennytaszító, könnyen tisztítható, vagy csak vízzel is tisztítható textileket is vásárolhatunk.

Mindezek után melyik a jó bútorszövet?

Erre a kérdésre nehéz válaszolni, de talán lehetetlen. Mindenkinek más az igénye mások a pénzügyi keretei és más a felhasználása. Elsőként mindig határozzuk meg azt, hogy milyen célra, hova, kinek szeretnénk az adott kárpitos bútort megvásárolni, vagy éppen áthúzatni. Ha elegáns, fényűző bútort szeretnénk, válasszunk bőrt, ha napi igénybevételre esetleg kisgyermek vagy háziállat mellé vesszük akkor pedig figyeljünk a kopásállóságra és a könnyen tisztíthatóságra. Kiállatok mellé még az sem árt, ha olyat választunk amibe nem tud beakadni kiskutyánk, vagy cicánk körme...

 

Friss hírek, aktualitások és akciók

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb hazai és nemzetközi hírekről, eseményekről, kivételes akciókról!